בישראל, ישנו חוק ביטוח חובה לרכבים המחוייב על-פי חוק. ביטוח זה מכסה מקרים (לא עלינו) של נזקים פיזיים (נזקי גוף) העלולים להיגרם לנהג או לנוסעים ברכב ואף להולכי רגל שנפצעו על-ידי הרכב המדובר.
נהיגה ללא ביטוח מהווה עבירה משמעותית על החוק, הגוררת בעקבותיה עונשים שאתם לא רוצים לקבל, אפילו עד כדי שלילת רישיון נהיגה. לפיכך, אל תקלו ראש ברכישת הפוליסה.
מה זה נהג חדש?
נהג חדש הינו בעל ניסיון מועט על הכביש והוא מוגדר נהג חדש בשנתיים הראשונות לאחר קבלת רישיון הנהיגה. בהתאם לתקנות התעבורה, על נהג חדש לשים על השמשה האחורית ברכב בו הוא נוהג שלט של “נהג חדש”. כמו כן, על נהג חדש יחולו שורה של מגבלות בשנתיים הראשונות.
נהג חדש מעל גיל 24
הגדרת נהג חדש אינה משתנה יותר מדי כאשר מדובר על נהג חדש מעל גיל 24, למעט ליווי – נהג חדש מעל גיל 24 ומעלה מקבל פטור מחובת מלווה בהתאם לתקנות התעבורה.
מה ההבדל בין נהג חדש לנהג צעיר?
ישנו הבדל בין נהג חדש לבין נהג צעיר, כאשר נהג חדש מוגדר כך בשנתיים הראשונות מאז קבלת רישיון הנהיגה ללא קשר לגילו. למשל, אם קיבלתם רישיון נהיגה בגיל 35, הרי שבשנתיים הראשונות שלכם על הכביש הנכם מוגדרים כנהגים חדשים.
כאשר מדובר על נהג צעיר, הרי שמדובר על שילוב בין גיל הנהג לבין הוותק על הכביש. כלומר, אם לנהג טרם מלאו 24 שנים ועברו פחות משנתיים מאז שקיבל רישיון נהיגה, הרי שיוגדר הנהג “נהג צעיר”.
כמה זמן זה נהג צעיר?
נהג צעיר מוגדר עד גיל 24 שנים על-פי החוק במדינת ישראל.
ביטוח לנהג חדש / ביטוח לנהג צעיר – איך זה עובד?
כאשר מדובר בנהג חדש, חברות הביטוח רואות את הנהג באור מעט אחר. ניתן לאתר חברות ביטוח המגדירות נהג חדש כבעל רישיון נהיגה של פחות מ-12 חודשים, בעוד שאחרות יגדירו אותו על-פי החוק – כזה המחזיק ברישיון נהיגה פחות משנתיים. עניין זה מקבל משמעות רבה יותר בענייני ביטוח חובה לרכב.
כאשר מדובר בנהג צעיר, זוהי הגדרה שאינה קשורה כלל לחוק. חברות הביטוח מתייחסות לנהג צעיר כנהג שטרם מלאו לו 24 שנים. ככל שהדבר נוגע בפוליסות הביטוח והמחירים שלהן, קיימות שתי תתי-קטגוריות עבור המינוח “נהג צעיר”:
- נהג שטרם מלאו לו 21 שנים
- נהג שכבר מלאו לו 21 שנים, אך עדיין לא 24
תוכן: טיולי רייזרים בצפון | ביטוח דירה למשכנתא | ביטוח רכב
מאמרים נוספים:
- הוזלת עלויות ביטוח – טיפים לנהגים צעירים
- הונאת ביטוח רכב: טיפים ועצות לנהגים ישראלים
- ביטוח חובה לרכב
כמה עולה ביטוח נהג חדש / נהג צעיר?
בהתאם לחוק במדינת ישראל, על כל נהג, בין אם נהג ותיק, נהג חדש או נהג צעיר, לרכוש ביטוח חובה לרכב – ביטוח זה אמור לפצות בין היתר על נזקי גוף למיניהם (כמו למשל פציעות). נהג חדש ונהג צעיר לא ישלמו את אותה הפרמיה, שכן הפרמיה גבוה מאוד ובמרבית המקרים גם השתתפות עצמית תהיה הרבה יותר גבוה. עלויות הביטוח מגלמות בתוכן את אותו הסיכון שהן לוקחות – לכן במרבית חברות הביטוח יהיו העלויות הרבה יותר גבוהות במקרים של נהגים צעירים וחדשים.
גובה הפרמיה נקבע בהתאם למספר משתנים:
- כריות אוויר ברכב
- נפח מנוע של הרכב
- פסילת רישיון הנהיגה ב-3 השנים האחרונות
- תביעות מ-3 השנים האחרונות
- גיל הנהג
- וותק של רישיון הנהיגה
כמו כן, עלויות הביטוח עשויות להשתנות בהתאם לסוג הרכב, האם מדובר ברכב חדש מהניילונים? האם מדובר ברכב עם וותק? שנת 2013? שנת 2024? אלו הן דוגמאות קטנות. לדוגמה, העלות של נהג חדש הנוהג על רכב יש עשויה לנוע בטווח המחירים 1900-2500 ש”ח, ואילו העלות של נהג חדש הנוהג על רכב חדש עשויה לנוע בטווח המחירים 2900-3650 ש”ח.
על מנת לקבל מעט אינדיקציה, נהג בן 22 כשהוא כבר לא נהג חדש, אלא נהג צעיר, ישלם עד 2200 ₪ עבור ביטוח חובה לעומת נהג בן 25 שישלם על הביטוח עד 1700 ₪. זה רק הגיוני שיש הקשרים בין גילאי הנהגים לבין היותם חדשים וצעירים וגובה עלויות הביטוחים השונים. יחד עם זאת, למרות שהנהגים החדשים והצעירים משלמים יותר עלויות בביטוח, חשוב לעשות סקר שוק איכותי בין חברות הביטוח השונות. כמו כל “מוצר” צריכה, גם ביטוח הוא מוצר שחשוב לצרוך אותו. וגם בו יש הבדלים בעלויות, בתנאים, ובזכויות המתקבלות בין חברה לחברה.
רוב החברות מאפשרות ביטוח לנהגים הצעירים שעוטף את כל האופציות. בין אם זהו רכב שבו רק הנהג הצעיר נוהג, או רכב משפחתי, רכב משותף או רכב לנסיעות קצרות או ארוכות.
איפה הכי משתלם לעשות ביטוח לנהג חדש?
אין ספק שמדובר בשאלה מאוד מורכבת, הרי קשה לתת תשובה חד משמעית על השאלה איפה הכי משתלם לעשות ביטוח לנהג חדש, אך יחד עם זאת, אין הכרח שהיכן שהכי משתלם זה היכן שהכי זול, אלא היכן שמקבלים בין היתר מחיר טוב, מחיר השתתפות עצמית, שירותים וזמינות, כיסויים בפוליסה. לכן, התשובה לשאלה איפה הכי משתלם לעשות ביטוח לנהג חדש, תהיה היכן שמקבלים את המעטפת המקסימלית בחברת הביטוח במחיר המשתלם ביותר מבין כולם.
ביטוח נהג חדש לפי קילומטר
במקרה מסוג ביטוח נהג חדש לפי קילומטר, פשוטו כמשמעו – הנהג משלם בפועל רק על הקילומטרים שנסע, ואיננו מחוייב כאשר אינו נוסע ברכב. מדובר במוצר אידיאלי מאוד עבור נהג חדש או נהג צעיר, עבור חיילים ועבור נהגים שבקושי נוסעים ברכבם.
ביטוח נהג חדש לפי שעות
ניתן לעשות ביטוח נהג חדש לפי שעות נסיעה, בסגנון “נסעת שילמת”, משמע, במידה ולא נסעתם כך גם לא שילמתם. ביטוח זה מופעל לרוב ע”י שליחת הודעה לחברת הביטוח, וניתן לעצור אותו באותה הדרך, כך שלמעשה הביטוח תקף רק לזמן בו נהגתם בפועל.
נהיגה ללא ביטוח נהג חדש
במדינת ישראל ישנה חובה לעשות ביטוח חובה. במקרה זה, על כל נהג לרכוש ביטוח חובה בטרם עלייתו לכביש. החלטתם לקחת סיכון בכל זאת? לא עשיתם ביטוח? דעו שישנן השלכות וענישה קשה, במיוחד בקרב נהג חדש.
עונש על נהיגה ללא ביטוח נהג חדש
במידה ולקחתם את הסיכון והחלטתם לעלות על הכביש כאשר מדובר בנהיגה ללא ביטוח, הנכם מסתכנים בנשיאת עלויות כתוצאה מהתפתחויות בדרכים, כמו למשל תאונת דרכים, טיפולים רפואיים הנגררים בעקבות זה ועוד. בנוסף, הנכם מסתכנים בכך שתיתפסו בנהיגה ללא ביטוח, זוהי עבירת תעבורה חמורה מאוד. זה יכול להסתכם בקנס כספי עד לשלילת רישיון הנהיגה שלכם ו-3 חודשי מאסר בפועל.
יחד עם זאת, דעו שנהג חדש ונהג צעיר שיתפסו בנהיגה ללא ביטוח, ככל הנראה ידרשו לבצע שוב את מבחן התיאוריה ו/או הטסט (מבחן מעשי).
ביטוח רכב לנהג צעיר – מה אומרות הסטטיסטיקות על נהגים צעירים?
לא נעים להגיד, אבל נהגים צעירים פשוט מעורבים יותר בתאונות הדרכים. על פי עמותת “אור ירוק” בשנת 2018 קרו בישראל כמעט 4,000 תאונות דרכים בהן היו מעורבים נהגים צעירים ובפגיעות גוף. עוד עולה כי השנה הזו הביאה עמה מתוך המספר הזה, 288 תאונות דרכים קטלניות, במעורבות של נהגים צעירים, חצי מהתאונות הללו קרו במתחמים עירוניים. אם כך משתמע שנהג צעיר לא יכול לנהוג ללא ביטוח חובה ובטח שלא ביטוח נהג חדש שהוא ביטוח ייחודי המתאים לתנאים ולפרמטרים שכבר הצגנו.
נכון שצריך להיערך בהתאם ברמה הכלכלית, אבל זה משתלם ושווה כל שקל. כל שכן תאונות דרכים הן דבר יומיומי אצלנו, וחשוב לשים דגש על הביטחון. במידה ונהגים צעירים או נהגים חדשים נוהגים ללא ביטוח רלוונטי הרי שברור שאותו ביטוח רכב לנהג צעיר לא יגן על הנהג, ועלול גם לשלול את הכיסוי של הביטוח הרגיל והקבוע. הנזק הוא גבוה לא רק לגבי הנהג שעלול להיפגע, אלא גם לרכוש. ועוד לא העלינו חלילה את האופציה של פגיעה באחרים.
שאלות נפוצות
האם נהג חדש חייב ביטוח צד ג’?
התשובה היא לא. אין חובה בביטוח צד ג’, אך יחד עם זאת, מומלץ שלא לוותר על ביטוח זה. מטרת ביטוח זה היא כיסוי העלויות העשויות להיות במקרים של נזקים הנגרמים לצד שלישי שנפגע בתאונה למשל. במידה ואין ביטוח צד ג’, על בעל הרכב לשאל בכלל העלויות הנדרשות ולכסות את הנזק.
האם ביטוח חובה מכסה נהג צעיר?
ביטוח חובה עשוי לכלול בתוכו נהג חדש, נהג צעיר ונהג ותיק, הוא מכסה את נוסעי הרכב.
איך עובד ביטוח חובה?
ביטוח חובה מעניק כיסוי שבאמצעותו מבטיחה המדינה מקורות כיסוי ופיצוי הוצאות בגין תאונת דרכים במקרים בהם מעורב הרכב המבוטח. כלומר, כיסוי עבור נזקי גוף לנהג הרכב, לעוברי אורח, לנוסעים.
איך להוזיל מחירי ביטוח לנהג חדש?
במרבית המקרים, עלויות ביטוח לנהג חדש ועלויות ביטוח לנהג צעיר יהיו גבוהים. חברות ביטוח מסוימות מאפשרות הוזלה של מחיר ביטוח על-ידי הענקת אפשרות לביטוחים מותאמים אישית. למשל, פוליסה המכסה נהג מסויים על מספר כלי רכב שונים ומעניקה לו שעות נהיגה קבועות מראש, הרי שבכל פעם שיצא לדרך, הנהג מדווח לחברת הביטוח, וגם בסיום הנהיגה. ישנן חברות המציעות חבילות ביטוח מיוחדות לחיילים, למשל עבור נהיגה בסופי שבוע.
כשאתם ניגשים אל חברות הביטוח, מומלץ לעשות זאת לא לבד, ולאחר סקר שוק משמעותי ובטח לאחר ייעוץ עם אנשי המקצוע בתחום. נכון שמדובר במצרך שכולם כמעט צורכים אותו, מוצר מאד נפוץ ולא נדיר שרוב הנהגים הצעירים והחדשים חייבים אותו. אך גם כאן יש לא מעט סיטואציות שצריך לשים עליהן דגשים, סעיפים שצריך לוודא שהם קיימים ופרמטרים כלכליים וגם ביטוחיים שיש, ולכן, עוד זוג עיניים יהוו סיוע משמעותי.
** כל האמור בעמוד זה, כפוף לתנאי החברה והפוליסה הרלוונטית ואינו מהווה בשום צורה תחליף לייעוץ מקצועי. הצעות המחיר בכל חברת ביטוח משתנה בהתאם למגוון פרמטרים.
מאמרים נוספים: