7 סיבות מדוע עסקים נסגרים בכל שנה

כמדי שנה במדינת ישראל נסגרים עסקים רבים, מכל הסוגים ומכל הגדלים. מרבית העסקים שנסגרים כמדי שנה הינם עסקים קטנים, עסקים זעירים או עסקים בינוניים. כמה עסקים נסגרים בשנה? מהן הסיבות עבור עסקים אשר נסגרים בכל שנה?

סגירת עסקים

כמדי שנה נסגרים כ-40,000 בתי עסק במדינת ישראל. הסיבות לסגירת העסקים אולי יפתיעו אתכם ואולי לא, אך מדובר במצב לא נעים בעל מספרים מאוד מטרידים, ובשל כך נגרמת קריסה כלכלית, פשיטות רגל ועוד. חלק מהסיבות לסגירת העסקים נובעות באשמת המדינה, חלק מהן בעקבות בעלי העסקים עצמם – איך מתמודדים? מהם הנתונים העולים מעל פני השטח? מדוע עסקים נסגרים בכל שנה? ישנן לא מעט סיבות עליהן נרחיב מיד.

כמה עסקים נסגרים בשנה?

בהתבסס על נתונים סטטיסטיים מתוך אתר הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ולאתר דן אנד ברדסטריט, עסקים רבים נלחמים בשיניים בשנים האחרונות – לא מעט עסקים חדשים נפתחים, אך יחד עם זאת, כאשר עולה השאלה כמה עסקים נסגרים בשנה, הנתונים הופכים למטרידים, כאשר בין השנה השנייה לשלישית לפעילות העסקים החדשים ישנה מגמת ירידה גדולה בהישרדות עסקים.

מאז החלה הקורונה בשנת 2020, זוהי הפעם הראשונה בה מספר העסקים הנסגרים במדינת ישראל צפוי להיות יותר גבוה מאשר מספר העסקים החדשים. בהתאם לתחזית, נפתחו כ-52,000 עסקים חדשים לצד צפי של סגירת 54,000 עסקים קטנים, בינוניים ואף גדולים.

אחד משבע: סגירת עסקים בכל שנה

נתונים נוספים מציגים כי אחד מכל 7 עסקים במדינת ישראל נמצאים בסכנת סגירה, כאשר עולם המסעדנות נמצא במצב של רמת סיכון גבוה ביותר. כך אמנם אומרים הנתונים, אך יחד עם זאת אין מדובר בנתון מדוייק משום שסגירת העסק תלויה בגורמים רבים, כמו למשל ענף הפעילות של העסק, המצב הכלכלי ועוד.

פירוט העסקים שנסגרו בין השנים 2019-2022

  • בשנת 2019 נסגרו כ-45,000 עסקים, לצד 59,000 עסקים חדשים שהוקמו.
  • בשנת 2020 נסגרו כ-38,000 עסקים, לצד 51,000 עסקים חדשים שהוקמו.
  • בשנת 2021 נסגרו כ-38,000 עסקים, לצד 54,600 עסקים חדשים שהוקמו.
  • בשנת 2022 נסגרו כ-51,000 עסקים, לצד 71,000 עסקים חדשים שהוקמו.

הנה טבלה להמחשה לכמה נותרו

שנה עסקים שנסגרו ונפתחו עסקים ששרדו
2019 45,000/59,000 14,000
2020 38,000/51,000 13,000
2021 38,000/54,600 16,600
2022 51,000/71,000 20,000

במילים אחרות, ניפוץ המיתוס של אחד מכל שבעה עסקים. אין קביעות למספר העסקים הנסגרים כמדי שנה, הנתונים עשויים להשתנות כמדי שנה בהתאם לנתונים רבים.

דרכים להימנע מסגירת העסק שלכם

ניהול מצליח של כל עסק דורש בין היתר יכולת הסתגלות, תכנון אסטרטגי נכון ומאמץ, על מנת שיוכלו העסקים לשגשג גם בסביבות המאתגרות יותר. ובכל זאת, כיצד ניתן להימנע מסגירת העסק? הנה כמה טיפים חשובים שיסייעו לכם –

תוכנית עסקית מפורטת – זהו הבסיס לכל עסק מצליח. התוכנית מגדירה ומציגה את יעדי העסק לצד ניתוח התחרות והשוק ואסטרטגיה ברורה להמשך. תוכנית עסקית תסייע לכם בקבלת החלטות מושכלות, גיוס מימון וניהול העסק על הצד הטוב ביותר.

התנהלות פיננסית נכונה – עסקים שמחפשים להישאר במשחק לטווח הארוך חייבים התנהלות פיננסית נכונה. נהלו מעקב תדיר אחר תזרים המזומנים של העסק שלכם, הכנסות והוצאות ותכנון פיננסי לטווח הרחוק.

שימוש באנשי מקצוע לעסקים – שירותי ייעוץ עסקי עשויים לסייע לכם לא מעט בהתנהלות העסקית ובקבלת החלטות אסטרטגיות מושכלות. בשירות זה, היועץ ינתח את מצב העסק. בהתאם להזדמנויות ואתגרים בין היתר, יסייע לכם בפיתוח תוכנית פעולה אפקטיבית למען עמידה ב-KPI’s של העסק.

7 סיבות מדוע עסקים נסגרים בכל שנה

עם כל שנה שעוברת, מספר העסקים שנסגרים משתנה בהתאם למגוון גורמים. הסיבות לסגירת העסקים עשויה לספק תובנות חשובות עבור בעלי עסקים ויזמים אשר שואפים לברוח או להימנע ככל הניתן ממלכודות נפוצות. הנה כמה סיבות לכך שעסקים נסגרים מדי שנה –

ניהול עסקי כושל

חברות ועסקים המתנהלים בצורה לקויה, לעיתים קרובות נאבקות עם הגדרת הצעת ערך ברורה, דבר אשר מוביל לבידול חלש בשוק. ניהול כושל עשוי לבוא לידי ביטוי במספר צורות, כמו למשל קבלת החלטות לקויה, היעדר מנהיגות ואף תכנון אסטרטגי לקוי. אין ספק שקיימת תחרות קשה בנוף העסקי, משום שבעלי עסקים אינם מציגים בהכרח בידול משמעותי ו/או ערך מוסף ובכך מאבדים או עשויים לאבד את נתח השוק שלהם. בנוסף לכך, ניהול פיננסי כושל, לרבות תקציבים שאינם מציאותיים או שאינם מספקים, עשוי להחמיר יותר את הבעיה ואף להותיר את העסק ללא מסוגלות קיום הפעילות העסקית – אותם העסקים והחברות מוצאים עצמם מחוץ לתחרות ולבסוף לקראת סגירה.

קניבליזציה: התמודדות בשוק רווי מתחרים

התחרות היא חלק טבעי ובלתי נפרד מעולם העסקים, אין מה לעשות. יחד עם זאת, ככל ומדובר בתחרות גבוהה מדי, העסק לעיתים עשוי להגיע למצב של שחיקה במידה ואינו מנוהל בצורה נכונה. כך למשל ישנן תעשיות בהן עסקים רבים מציעים שירותים ו/או מוצרים דומים – אלו שמספקים ערך מוסף ובולטים יותר, מגדילים את האתגר והתחרות. יחד עם זאת, ישנם עסקים שלא מצליחים בהכרח להתברג כראוי ולבדל את עצמם. מגמת העלייה של התחברות פעמים רבות דורש שיפורים מתמידים, הסתגלות והרבה סבלנות.

קושי במציאת לקוחות חדשים

זוהי בין הסיבות היותר בולטות – קושי במציאה של לקוחות עבור העסק. גיוס של לקוחות חדשים לעסק לצד שימור הלקוחות הקיימים מאוד חשוב עבור הישרדות העסק ומהווה בין הגורמים היותר המשמעותיים לסגירת עסקים. מה גורם לקושי הזה?

תחרות קשה: בשוק הישראלי יש קניבליזציה גדולה של עסקים מכל טוב, גם ברמה המקומית וגם ברמה הבינלאומית. בהתאם לכך, בעלי העסקים למעשה מתמודדים על תשומת ליבם של הלקוחות, לכן עליהם להתבטל יותר ולייצר ערך מוסף למען משיכת לקוחות חדשים.

מחיר לא אטרקטיבי: המחיר מהווה גורם מאוד משמעותי בקבלת ההחלטה של הלקוחות אם לרכוש או לא לרכוש. ככל ועסקים מציעים עלויות גבוהות יותר ביחס למתחרים שלהם, הרי שהם עשויים לאבד לקוחות חדשים.

כמובן ישנם עוד גורמים נוספים לקושי בגיוס לקוחות חדשים, אך אלו הבולטים שבהם.

התנהלות כלכלית לקויה

אחת מהסיבות הנפוצות לסגירת עסקים כמדי שנה היא התנהלות כלכלית לקויה ובעיות תקציביות. שמירה על תזרים מזומנים תקין וניהול הוצאות חשובה מאוד לקיימות העסק. הוצאות תקורה גבוהות עשויות ללחוץ את כספי העסק, כמו למשל משכורות, שכר דירה ועוד. כמו כן, הוצאות שוטפות של העסק, הוצאות תפעול, צריכות להתנהל בצורה מוקפדת ומסודרת ככל הניתן. התנהלות לקויה עשויה להוביל לבעיות תזרים המזומנים, דבר אשר מקשה על כיסוי העלויות החשובות בעסק.

ביטוח לעסקים

עסקים רבים נסגרים בין היתר בשל כיסוי ביטוחי לא הולם. הביטוח מהווה רשת ביטחון מפני סיכונים רבים, לרבות תביעות אחריות, נזקי רכוש, אובדן ציוד ועוד. כאשר אין לבעל העסק את הביטוח המתאים, מספיק אירוע אחד בלתי צפוי (למשל גניבה / שריפה / תביעה משפטית) בשביל להוביל להפסדים כלכליים של בעל העסק עד לכדי סגירתו.

הלוואות / מימון לבעלי עסקים

כפי שכבר הוסבר, לעיתים ישנם בעלי עסקים הזקוקים להון מינימלי על מנת להמשיך ולקיים את הפעילות העסקית. ניתן להסתמך לעיתים על הלוואות לעסקים קטנים למשל. במידת הנדרש, קיימת אפשרות עבור בעלי עסקים לקבל במהירות את ההלוואה הנדרשת, כדוגמת הלוואה תוך דקה. יחד עם זאת, רצוי ואף מומלץ לבצע זאת בזהירות, עליכם לוודא מראש שתוכלו לעמוד בתנאי ההחזר על מנת לצמצם ואף למנוע עומסים כלכליים נוספים.

היעדר התאמה לשוק

היעדר התאמה לשוק עשוי להביא לנפילת עסקים עוד בתחילת הדרך, לכן חשוב שתדאגו מבעוד מועד להבטיח שהשירותים ו/או מוצרי העסק שלכם אכן מספקים מענה לצרכי השוק והיעד הרלוונטי. על מנת להימנע מסגירת העסק עוד בשלבים המוקדמים, חשוב לבצע מחקר שוק מעמיק כדי לקבל תמונה על דרישת השוק וצרכי הלקוחות.

***הערה חשובה: אין להסתמך על כל הנאמר במאמר זה בלבד, יש להתייעץ עם יועצים מקצועיים או גורמים רלוונטיים אחרים בכל הנוגע לעניין התנהלות נכונה בעסק על מנת למנוע את סגירתו.

תוכן עניינים

בניין דירות - מעניין כמה עשו ביטוח

ביטוח דירות

ביטוח דירות – ביטוח דירה הוא אחד הביטוחים החשובים ביותר, מדובר על ביטוח שמגן על הדירה שלכם במקרה של אסונות טבע, מגיפות, מלחמה ועוד שבהם

להמשך הודעת ווטסאפ מלאו פרטים!

קבל שיחת ייעוץ חינם!

מלא/י את הטופס מטה, וניצור איתך קשר בהקדם.